I anledning Irlands nasjonaldag St. Patricks day måtte vi selvfølgelig stille med en god irsk kjøttgryte eller stew som de kaller det. Vi gikk til innkjøp av en støpejerngryte av merket Høyang Polaris og grytekjøtt av lam hos en slakter. Det var virkelig en drøm å langtidskoke gryteretten i en slik kjele, og vi smakte stor forskjell på å lage gryte i en støpejerngryte og en vanlig gryte. Vi lot kjøttgryta stå i ca 6 timer. Kjøttet ble så mørt at det smeltet på tungen! Man kan selv velge hvor lenge gryten skal stå men vi anbefaler minimum 2 timer men jo lengre den står jo bedre blir den.
INGREDIENSER (4-5 porsjoner)
1 kg lammekjøtt
5 dl kjøttkraft
1 boks cola
1 boks mørk øl (kan sløyfes og byttes ut med en boks cola istedenfor)
3 Gulerøtter
2 stenger stangselleri
5 hvitløkfedd
3 løk
6 passe store sjampinjonger
4 Poteter (kokefaste)
2 ss mel
4 blader ferske salvieblader
2 ts rosmarin
2 ts timian
2 ss maismel (kan sløyfes)
salt
pepper
Forbredelse:
Kutt alle grønnsakene i passe store biter. Løken kuttes opp i båter. Sjampinjongen kuttes i 2 eller 4 biter.
Kutt kjøttet opp i passe store biter. Potetene kan deles opp i 4 biter de og 🙂
1.) Brune kjøttet i en spiseskje smør/olje, ha oppi 5 hele fedd hvitløk og 2 løk (ferdig hakket). Når kjøttet har blitt stekt litt ha oppi 2 ss mel. Rør inn kjøttkraften til det blir en passe tykk saus.
2.) Ha oppi urtene, stangselleri, salt og pepper
3.) Hell oppi Cola og/eller øl
4.) Uavhengig av hvor lenge du lar gryteretten stå, så legger du oppi grønnsakene når det er ca 40 minutter igjen av koketiden. Har du oppi grønnsakene for tidlig så kan det hende alt blir så mykt og mørt at det bare blir en stor smørje.
5.) Dette er en smakssak, hvis gryteretten er litt tynn kan du tykne den til med litt mais mel. Ta ca 2 ss maismel og bland det ut med litt kaldt vann i springen før du heller det oppi kjelen.
Server med godt brød!