Mandelmel og mandelmelk er ingredienser man fra gammelt av pleide å bruke mye i både bakst og matlaging. Ettersom vanlig mel er blitt både mer vanlig og billigere har kunnskapen til den slags falt bort og blitt nesten glemt i norske hjem. Mandelmel kan brukes som erstatning for mel helt eller til en viss grad i bakst og matlaging. Mandelmelk det samme i tillegg til at man for eksempel kan lage se Chai Mandel-latte eller kaffe mandel-latte. Dette gir en god og annerledes smak enn vanlig latter. Det kommer nok ett innlegg om hvordan man lager dette senere om folk ønsker det. Andre fordeler med disse to ingrediensene er at de er både laktose- og glutenfrie, de kan inngå som en del av et lavkarbokosthold og det sies at mandelfettet er meget bra for deg. Mandler inneholder dessuten en mye høyere andel vegetabilsk protein, noe som sies å kunne ha en bra innvirkning på mange livsstilssykdommer.
Vi presenterer her altså ett par enkle steg for å lykkes med å lage både mel og melk av mandler i samme slengen. Man kan selvfølgelig eksperimentere med andre nøtter om ønskelig.
INGREDIENSER
– 1 liter vann
– 250 gram mandler
– Blender
– Nøttesil/finsil
– Flaske (til melka)
Slik gjør du:
1. Legg mandlene i blødt over natten, ca 8 timer funker og.
2. Hell vannet av mandlene og skyll med kaldt vann for å få en renest mulig melk.
3.Ha mandlene i en blender og tilsett 1 liter vann (kan godt ha 8dl også om man vil ha litt tykkere melk). Kjør blenderen til det er finmalt og litt til.
Ha en bolle under silen og hell melka igjennom slik at restene av mandlene fanges opp og melka havner i bollen. Restene fra mandlene skal du bruke til å lage mel.
Press restene fra mandlene slik at du får ut all melka og får tørrest mulig masse å jobbe med. melka er nå ferdig
Hell melka på flaske og oppbevar i kjøleskap. Den varer alt fra 2-4 døgn ettersom hvor kaldt du har det.
Ta restene fra mandlene og legg det utover ett stekebrett med bakepapir på.
Tørk det i 3-4 timer på ca 80 grader. Bruk en gaffel og rør litt i det underveis slik at alt blir tørket likt
Ta det litt på feelingen når melet er ferdig, men begynner det å bli brunt er det åpenbart tørt nok. Nå har du grovt mandelmel.
Vil du ha finere mel kjører du det i en blender eller liknende for å male det finere.