BASIC OM BAKE-INGREDIENSER VI BRUKER

Før vi begynner å poste ut oppskrifter, tenkte vi at vi kunne fortelle litt om ingrediensene vi bruker i bakingen vår. For de av dere som allerede har drevet med Lavkarbo-dietten en stund, bruker nok helt sikkert mye av det vi har, og er kjent med produktene. Vi tenkte å dele dette innlegget for ordens skyld. Disse ingrediensene brukes mest til baking.

IMG_7974

SØTNINGSMIDLER:
Bud nr 1 når det kommer til diabetes type 2 er: «KUTT KARBOHYDTRATENE».
Vi har gått fra å bruke vanlig farin til å bruke sukrinmelis og tagatesse (tagatoses). Favoritten er Tagatessen! Den fås kjøpt på helsekosten koster rundt 80kr, den har ingen rar ettersmak som stevia eller sukrinmelis. Vi har prøvd en del forskjellige søtningsmidler, men disse to blitt fast inventar på kjøkkenet vårt.

TAGATESSE:
Det som er så fantastisk med Tagatesse er at det ikke påvirker blodsukkeret fordi kroppen enten bruker for lang tid på å ta det opp eller den har ikke enzymene til å fordøye det. Ikke bli lurt av at det står at det inneholder 79,8g karb pr. 100g, for kroppen klarer bare å ta opp 15% av dette, i tillegg til at det har en GI på 3. Tagatesse er også gluten- og laktosefri og ikke minst tannvennlig.

SUKRIN/SUKRINMELISSE:
Sukrin er et 100% naturlig produkt, basert på sukkeralkoholet Erythritol. Erythritol finnes naturlig i bl.a. Pærer, meloner og sopp. Sukrin er den eneste naturlige sukkererstatningen som har null kalorier, men har en litt rar ettersmak. Sukrinmelis er bare en mer malt versjon av sukrin, teksturen minner om vanlig melis. Hvor av sukrin har samme tekstur som sukker.


IMG_7989
MELERSTATNING:
Ettersom at jeg ikke kan spise stivelse og karbs fra mel, ris og potet, ble baking en utfordring i starten. Vi brukte bare mandelmel i begynnelsen, dette på grunn av mangel på research av lavkarbo oppskrifter. Etterhvert som vi gjorde mer research, leste og prøvde oss frem fant vi ut at det fantes andre produkter vi kunne bruke for at baksten vår ville smake nærmest lik en vanlig kake, for eksempel. Mandelmel ble veldig tungt alene til kaker.

MANDELMEL:
I begynnelsen kjøpte vi mandelmel fra helsekosten. Dette ble veldig dyrt for oss i lengden. Tomas leste seg derfor opp på mandler og fant ut at dette kan vi lage på egenhånd. Det er en veldig enkel prosess, selvom det tar litt tid. Vi skal skrive et detaljert innlegg om hvordan dette gjøres etterhvert.

Mandler inneholder 6g karb pr 100g og har en veldig lav GI.  Av alle nøtter, er mandler den som er rikest på proteiner og kalsium. De inneholder også kobber, jern, sink, niacin, magnesium og vitamin B1, B2 og E. Hele 70 prosent av fettet i mandler er enumettet.

HASSELNØTT KJERNER:
Dette kjører vi i en foodprosessor til det blir malt, brukes i kakebakst, men for allergikere kan dette sløyfes. Hasselnøtter inneholder 6g karb pr. 100g og har veldig lav GI

SESAM MEL:
Dette er et mel ingen er helt kloke på, da vi fant dette i den vanlige matvarebutikk var det så billig at vi røsket det med oss. Vi forhørte oss med ekspeditøren på Sunkost, og hun sa dette var relativt nytt å bruke i bakeverk. Men vi har prøvd oss fram og ser at dette funker for våre bakverk. Det minner veldig om mandelmel.

Sesam mel har 6g karb pr 100g, 46g proteiner pr 100g og 19g fett pr 100g (enumettet).

FIBERHUSK:
eller Psyllium som det står på pakningen vår. Vi bruker det mest i gjærbakst for å få opp fiberinnholdet. Dette er ikke noe kroppen tar opp, og det er 85g kostfiber pr 100g. Og 0g karbs. Den absorberer 25 ganger sin egen vekt i væske.


IMG_7981
KOKOMEL:
Kokosmelet bruker vi mest i bakverk for å ikke bruke for mye søtningmiddel. Kokosmelet gir en naturlig søtning. Den binder ikke deigen slik vanlig mel gjør, noe som er litt dumt. Men greit å ha til kakebakst som makroner f.eks.

Kokosmel har 4g karbs pr. 100, 20g proteiner pr. 100g, 10g fett pr. 100g og 60g kostfiber pr. 100.

KOKOSMELK:
Kokosmelk brukes mest til matlaging (curry blant annet), og er fastinventar på vårt kjøkken. Jeg bruker av og til det øverste laget av kokosmelken til å lage kokoskrem til cupcakes. Den har samme næringsinnhold som kokosmel.

KOKKOSFETT:
Brukes mest til når vi skal herde sjokolade til kakebakst og i sjokoladekremer. Man kan også steke mat i kokosfett for å få en litt annen smak. Vi hadde ikke mer kokosfett, så det ble desverre ikke med på bildet.


IMG_7975
KAKOPULVER:
Disse pulverene har en forskjell og det er bare at den fra NOW er økologisk og det er ikke Freia sin. Disse brukes i bakverk for sjokoladesmakens skyld selfvfølgelig. Disse har litt mye karbs, men vi bruker ikke mye av disse i baking eller når vi lager konfekt…eller is.

BUTIKKER: 

UTENLANDSKE GRØNNSAKS BUTIKKER:
Vi kjøper kokosproduktene våres i utenlandske grønnsaksbutikker. De finnes litt overalt men er som regel billigere enn vanlig matbutikker. Den vi bruker har et godt utvalg av kokosmel, kokosmelk og kokosfett. Kokosfettet koster for eksempel en brøkdel av hva den selges for hos helsekosten, og de har bredere utvalg av forskjellige typer også.

I disse butikkene kan man få ganske gunstige priser på mandler og nøtter generelt i løsvekt. Dette egner seg veldig bra i forhold til når vi lager mandelmel og -melk.

Vi bruker  også disse butikkene effektivt til kjøpe frukt, grønnsaker og bær. Her har de masse bra utvalg.

HELSEKOSTER:
Life, Sunnkost og gymgrossisten.no er de helskostene (gymgrossisten er vel diskuterbart, men de har mye kosttilskudd der) vi bruker. I starten kjøpte vi mandelmel og tagatesse der. De er litt dyre synes vi, så vi er takknemlig for at det finnes nettbutikker som selger de samme produktene til en bedre penge.

iHERB.COM:
Denne siden er blitt vår nye bestevenn og life saver. Her selges Tagatesse eller tagatoses på engelsk, for halve prisen de selger den for i Norge. Her kan du finne alt av  kosttilskudd til atkinsprodukter . Man finner atkins- , lavkarbo- , økolgiske- og andre diettprodukter til en VELDIG rimelig penge her. For vår del, så hjelper at det å ha diabetes ikke må koste oss dobbelt eller trippelt så mye som et «normalt» kosthold. Vi skal skrive et eget innhold om dette etterhvert også.

tomas

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..